Sunday, February 27, 2011

Book~ u are so cute

Disuatu tmpt yg nyaman
terdapat 2 sahabat yg akrab~
mereka ialah buku dan monyet
SUATU HARI~








Psst! test minggu depan~ aq masih mlz nk bce buku sbb bku2 tu comel sngt~
TAK AKAN aq nk tnggu smpai buku tu jdi huduh kan baru nk bace~ hihihi
=.="
tolong tolong~ huu

apeeeda~


Monday, February 21, 2011

14 februari

Assalamualaikum
mungkin sudah terlambat untuk aq mengatakan sesuatu tentang 14 februari
tetapi realiti
pada masa kini
14 februari disebut sebagai hari kekasih
muda mudi kita berpesta
muda mudi kita bersuka ria
muda mudi kita menjadi kebaratan
muda mudi kita tewas dgn pujuk rayu iblis
muda mudi kita lupa akan sejarah
muda mudi kita lupa apa itu sejarah

sedangkan
mereka tidak sedar dan lupa
pada 14 februari 1942 telah berlaku sesuatu peristiwa
dimana pada hari itu
adalah hari terakhir pertempuran antara British dan Jepun
dimana pihak British dapat ditewaskan oleh Jepun
tapi adakah kita sedar
disabalik kekalahan British itu
terdapat sesuatu yg ajaib berlaku
tentu smua kenal kan dgn wira kita
wira kita yg tidak mengenal erti kekalahan
wira kita yg tidak tahu ape itu kesakitan
wira kita yg tidak berundur walaupon seinci dari medan perang
tatkala kebanyakkan dari sahabat2nya berundur menyelamatkan diri
dia dan rakan2nye gugur syahid pada hari itu
siapakah wira itu?
dia adalah
LEFTENAN ADNAN SAIDI

pada 14 februari 1942
ketika  berumur 27 tahun
dia telah menyerahkan seluruh jiwanya
kepada negara tercinta
dia dan rakan-rakanya gugur syahid di
medan pertempuran terakhir Bukit Candu,Singapura
dia dan rakannya didalam C Company
mereka telah diserang bertali arus oleh Jepun
Jepun terdesak untuk merampas kawasan Bukit Candu dan kawasan sekitarnye itu
disebabkan kedudukannya yg strategik dan merupakan pertahanan terkakhir pihak British di Malaya
amat payah bagi Jepun untuk menewaskan ketumbukan askar melayu
askar-askar melayu dibawah pimpinan Lt Adnan
bermati-matian mempertahankan kawasan itu sehingga ke titisan terakhir
diceritakn oleh Koperal Yaakob yg terselemat dri pertempuran itu dgn berpura-pura mati
selepas bnyk  askar melayu dan british berundur 
dan selepas seluruh ketumbukan askar melayu terkorban
tinggal Lt Adnan sendirian bersama mesingan jenis Lewis Gun
selepas kehabisan peluru mesingan itu
Lt Adnan Bangkit dari parit
dan membunuh beberapa askar Jepun menggunakan bayonet senapang

contoh bayonet

dan akhirnya beberapa askar Jepun berjaya menangkap Lt Adnan
mayatnya diikat di pokok
kepalanya disarung guni
badannye dicucuk2 dgn bayonet
mayatnye tidak dibenarkan oleh sesiapa untuk dikebumikan
Regimen Askar Melayu Diraja dan Lt Adnan 
berjaya membunuh lebih 800 org tentera Jepun
sesungguhnya
keberanian Lt Adnan telah menyebabkan askar Jepun
yang gah dan bongkak itu
tersentap
dan membuktikan
bahawa melayu
bukan bangsa yg senang diperkotak katikkan
melayu adalah bangsa yg berani dan tidak gentar untuk berundur!

bak kata Jeneral Yamashita
"Jika ada 10 org seperti Lt Adnan,barangkali Jepun untuk menang adalah sukar"

pada tanggal 14 februari itu lah gugurnya pahlawan kita
dimana pada masa kini
ramai yg melupai keberanianya
semoga para syuhada ini dijanjikan syurga untuknya
insyallah(;

psst=hari ini,aq menulis bukan untuk menunjuk,tetapi untuk menyedarkan diri aq dan engkau smua tentang
sesuatu yg dilupai ini,semoga kita menjadikannya sebagai pembakar smngt untuk terus melangkah ke depan(:




Friday, February 18, 2011

Mendukung Biawak Hidup

as salam
=.="
masalah yg ada dalam diri aq
aq masih mencari2 formula
untuk membunuh biawak tuh dalam diri aq!
hihi
mesti korunk xpaham kan kan~
tuh lah
suke tgk cter kartun je
cehh xde kena mengena kan ;p
btw
maksud "mendukung biawak hidup"
adalah
melakukan atau mengikut sahaja sesuatu perkara yg sia-sia
yela
biawak kn suka makan n bangkai
even korunk kasi madu k
daging salai k
op coz instinct dyeorg nk makan bangkai n sampah2 kan
kan sia-sia tu
korunk percaya x!
dalam badan kita ada BIAWAK hidup!
pecaya x!
biawak dalam bdn aq gemok!
sehat sngt
haha

act tu BIAWAK dalam diri kita tuh adalah
sifat2 mazmumah kite
seperti 
kemalasan
tidak bersemangat
lebih suka menggunakkan nafsu dari akal
mudah berputus asa
tidak percaya pada diri sendiri
bencikan usaha
dan lain-lain

haha
caya x?
itulah BIAWAK dalam diri kita
makin korunk layan
makin korunk manjekan
makin gemok dy!
makin bermaharajalela dy!
so watch out guy!
cuba lah ksi racun kt biawak2 korunk tu
kalaw boleh
kita bakor je uma dy~ 
hihihi
mcm aq!
biawak aq sngt sehat
haiyo!
psst! gemok dan sihat kan dia! =.="

now sedang berusaha memberi dy makan racun
bio dia mati tercekik
hakhak
insyallah(:
jika kita ikhlas dan bersmngt
lame2
biawak tu
mengecil
dan akhirnya
MATI :)

act bnde nie lah
aq dapat mase motivasi aritu
Encik Daud merungkai mesteri biawak hidup nie
hee
so apa salahnye aq share pada korunk kan
dan aq harap
aq dan korunk smua
dapat bunuh biawak didalam diri masing2 :)

QUOTE OF THE DAYS:
"Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself"


Selamat menyambut Maulidur Rasul
semoga kita sentiasa menjadikan RASULLAH sebagai role model dalam kehidupan(:

Wednesday, February 16, 2011

Tinggi Ku Dijulang,Jatuh Ku Dihina



Benarlah kata org
kawan ketawa sng didapati,
kawan menanges sukar dicari.

adat manusia,
apabila diri berada dikemuncak,
diri dijulang,disanjung,dipuji.
diri megukir senyuman kepuasan.

TETAPI
apabila diri rebah jatuh terpelesok ,
diri dilupakan,diri dijauhi,diri dicemuh.
kenapa?

Manusia,
prejudis dan hipokrit,
yang sentiasa merajai jiwa,
iblis meracau,
iblis merasuki mangsa2nya,
menjadikan mangsanya 
mata
 kepada 
status
darjat
kuasa
kekayaan
dan lain lain

sedarkah mereka,
kita smua punya sesuatu yg sama
iaitu HIDUP(:

TETAPI
ADAKAH AKU  DAN MEREKA SAMA ?
ADAKAH ENGKAU DAN MEREKA SAMA?

ape yg membezakan AKU dan MEREKA?
apa yg membezakan ENGKAU dan MEREKA?

hanya kita sendiri yg tahu
apakah jawapannya(:

renung-renungkan

^o^"





psssssst~ AKU MEREPEK~ hee






Sunday, February 13, 2011

bawah dan atas

as salam
mungkin tajuk macam lucah kan..
haha :D
malam nie aq xde buat ape
lepas siapkan keje ga ga n keje bm bersama Iskandar
aq mula kekeliruan 
sudah menjadi adat apabila menjadi keliru
diri mula menjadi tidak tentu hala
diri mula menjadi tidak keruan untuk melakukan sesuatu
smua ini terjadi apabila KEBOSANAN melanda
kahkah
mula lah jari jemari2 ini menekan butang sign in dalam pesbuk mula2
dan aq menjadi tidak keruan kembali
disamping memikirkan ape perkara yg perlu aq lakukan.
akhirnye!
tetibe notification pesbuk aq menunjukkan tanda 1
skali aq click
tgk ckgu nursina mengkomen pic tersbut
yela ckgu 'cantik' kan
xkn dy xmo komen diri sendiri kan
haha
ahh peduli kan dia tu
act itu pic kelas aq
mule2 dulu 6 rendah 1
now 6 atas 1
alkisah itu lah tjuk aq punya maksud
haha
Dalam pic nie banyak da berambus kluar~ now tnggl 11 org je! hee

ape yg besh sngt ini kelas
smpai aq nk tulis kt blog kan!
annoyed je rase~
haha
pi hidup la kan
*psst(xbaek ckp mati)
act aq syg n suka sngt kt kelas aq skunk!
serius
5 taun aq skola
dari form 1 smpai form 5
xpena aq ad kelas mcm nie
nak tawu nape!
sbb ini lah stu2nye kelas dimana aq perna bercakap ngn smua manusia
hahaha
duludulu susa lah
sbb kdg2 dalam kelas tu da terbahagi pada group2
apelai kan
kelas ni x pon
happening je
smua masuk
hihi~
dan aq sngt suka melihat kesungguhan mereka
rajin taw mereka
xmcm aq~
haha
smua keje siap
dan paling aq suka!
bile ad presentation!
smua punye presantation punye bahan
mmg perfect
dyeorg xbuat tangkap muat
seriusly mmg padat dgn maklumat(:
act
mereka2 ini lah yg menceriakan hidup aq
kdg2 sedih bersama
ketawa bersama2
buli membuli bersama2
tekak bertekak bersama
dan satu lagi
ini lah kali pertama dalam hidup aq
aq mcm dihargai sebgai seorang kawan didalam kelas oleh smua org
duludulu
aq xpena rase perasaan sebegini rupa
yela
dulu aq duduk kelas pandai
dan aq seorang yg dungu
sentiasa ad gap diantara mereka yg pndai dgn org2 dungu mcm aq
aq hanya dilayan sebagai seorang kawan hanya di sesetengah pihak sahaja
xadilnye hidup kan~
hihi
ok ckop pasal tu :D


video pic kt upsi dulu
sayangnye aq kt korunk smpai buat video taw..haha :D

Tingkatan enam pentas terakhir,
pentas terakhir kita menonjol diri,
kita insan yg terplih,
bersama-sama mengejar mimpi,

ini kisah kelas 6 atas 1,
ini cter pasal aq dan mereka,
aja si pandai yg kuat makan,
aien si cenderella yg suka melihat cermin,
acim si kelakar yg 'kuntut',
wawa si cer yg ku suka bce blognye, 
ikin si pndiam yg rajin,
rahmah si kuat tido yg khusyuk,
alia si pndiam yg ayu,
haziqa si assistant yg comel suaranye,
haikal si banyak mulot yg genius,
hisyam si ketua kelas yg rajin,
iskandar si rajin yg gelabah,
farid si botak yg baek..

hahahahhahaa

ini bukan pantun,
ini bukan seloka,
ini buka sajak,
ini bukan syair,
ini kisah aq da KAWAN-KAWAN(:

dah dah
no komen~ :D

QUOTES OF THE DAY:

"Friendship often ends in love; but love in friendship never ends"





psssst!
hahaha
pada kawan2 yg bace
jgn kutuk aq!
aq pon pelik mcm mane aq ley menaip entry nie!
hihi ;p

Thursday, February 10, 2011

Grind

Besh GILE!

As Salam

haha..korunk taw ape itu grind?
hihi..
grind tuh semacam meluncur sk8board or bmx or inline di atas besi dan lain2
act kt mane2 boleh grind lah kawan2! :D
masalahnye disini
bukan nk cter pasal grind to
tpi cter grind!
fufu
thumbs up
terbaek lah kawan
bagi skater mmg terbaek lah
kalaw korunk xtawu pule sy?
hee
aq snggup xtutup lappy aq satu malam semata-mata
nak download cter nie
hahaha tapi berbaloi ouh!
seyes naik smngt aq tgk~
hee :P
disamping heroien nye yang comel
kihkih 
Jennifer Marrison
Nie mase Citer ni tahun 2003,skunk da tua kot dy.haha ;p
ahh xepdulik! 

nie pulak hero dy..haha
Mike Vogel..

act nie cite lame woo
2003
lame kan..
hehe
aq pon baru tawu~
hihi ;p
citer nie sngt besh n inspirational bagi aq!
inspirasi lagi ! ! !
hakhak
bio ler
AQ PUNYE SUKA LAH~
aq suka dyeorg punye friendship!
huhu mmg terbaek


heee..
korunk kalaw ade mase tgk2 lah

tetibe pas aq tgk cter nie
aq rindu untuk berskating!
aq skunk amat lah bz
what a pity of me ;(

da lame xblade
huuuuuu
T_____T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...